maanantai 25. huhtikuuta 2016

Nuorten ajatuksia somesta

Kävimme haastattelemassa Jyväskylän eri nuorisotiloilla tyttöjä ja poikia (13-16v.) heidän sosiaalisen median käytöstään sekä nettikiusaamisesta. Haastattelut tehtiin anonyymeina, eli emme ottaneet kenenkään nimiä tai muita tietoja ylös. Halusimme tehdä haastattelut meidän projektin taustatutkimusta varten. Haastattelujen kautta selvisi esimerkiksi se, että Instagram-kampanjat on koettu turhiksi, joten päätimme säästää aikaamme ja luopua niistä markkinoinnissa.

Ensimmäisellä nuorisotalolla nuoret tulivat mielellään haastateltavaksi, kun taas toisessa paikassa nuoria täytyi useampaan kertaan pyytää tulemaan haastateltavaksi. Tähän ehkä vaikutti se, että toisessa paikassa oli paljon enemmän nuoria sekä meteliä. Molemmista paikoista saimme kuitenkin kaksi onnistunutta ryhmähaastattelua.


Tässä etukäteen suunnittelemamme kysymykset, sekä koosteet nuorten antamista vastauksista:

- Mitä somekanavia käytät  ja mihin tarkoitukseen?
Instagram, Snapchat, WhatsApp, Facebook, YouTube (tämä yleensä kysyttiin erikseen, koska nuoret eivät hoksanneet luokitella myös tätä yhdeksi somekanavaksi, vaikka käyttävät YouTubea paljon). Kanavia käytettiin lähinnä kavereiden kanssa viestittelyyn, kuvien lisäämiseen ja tykkäämiseen ja videoiden katsomiseen. Facebookia käytetään lähinnä "uutisten" ja ilmoitusten seuraamiseen.

- Mitä kanavia et ainakaan käyttäisi/käytä enää?
Twitter, We heart it, Ask.fm, IRC-Galleria. Jotkut olivat poistaneet Facebookin, koska mm. vanhemmat ovat "vallanneet" sen. Twitterin naureskeltiin olevan "poliitikkojen juttuja".

- Millaisia nettikiusaamisen muotoja on somessa?
Reupload eli jo poistetun videon/kuvan uudelleen jakaminen ilman lupaa, haukkuminen anonyymina, uhkailu, identiteetin varastaminen. Etenkin Ask.fm:ssä koettu anonyymia kiusaamista.

- Eroavatko kiusaamistavat eri kanavissa?
Nuoret vastasivat että todennäköisesti on eroja, mutta kuitenkaan keksineet esimerkkiä.

- Oletko kokenut/nähnyt kiusaamista somessa? Jos olet, niin millaista?
Anonyymistä haukkumista on nähty eniten useilla eri kanavilla, sekä Whatsapp-ryhmäkeskusteluissa haukkumista.

- Tuleeko sellainen tunne, että siihen kiusaamisen haluaisi puuttua?
Tähän suurinosa vastasi, ettei puuttuisi kiusaamiseen ellei kiusattava olisi joku omasta lähipiiristään. Nuoret pohtivat myös sitä, että haluisiko kiusattava edes saada apua. Eräs kuitenkin sanoi, että jos jotakin kiusattaisiin jostain vakavasta asiasta, jolle henkilö itse ei voi mitään (esim. ulkonäkö), niin hän saattaisi silloin puuttua tilanteeseen.

- Oletko itse kiusannut somessa? Jos olet, niin oletko kiusannut omalla nimelläsi? Onko tilanne ratkennut?
Useat vastasivat että ei. Osa kuitenkin myönsi syrjineensä, tai sekä lisänneensä hauskoja kuvia someen, vaikkei se ole ollut kaikkien muiden mielestä hauska, tai vitt*illeen YouTubessa muille omalla nimellään.

- Keneen ottaisit yhteyttä kiusaamistilanteessa?
Useat vastasivat tähän että he kertoisivat äidilleen,  mutta hieman sarkastiseen sävyyn. Tytöt sanoivat myös kertovansa kavereilleen.

- Oletko törmännyt Instagramissa mainoskampanjoihin? Mikä ollut hyvää/huonoa?
Mainokset koettiin ärsyttäviks, kamaliksi ja naurettaviksi. Osa kuitenkin piti niistä mainoksista joista sai alennusta jostakin. Muut hashtagilla toimivat kampanjat koettiin turhiksi.


Kysymysten jälkeen luimme Teatterikoneen sivuilta Saaks Jakaa?-esityksen markkinointitekstin. Kysyimme lähtisivätkö he tämän perusteella katsomaan esitystä Veturitalleille.
Kaikille nuorille forumteatteri oli vieras käsite. Nuoret arvelivat, ettei heidän ikäryhmänsä käy teatterissa, mutta sellainen joka on kiinnostunut aiheesta tai pitää teatterista lähtisi katsomaan esitystä. Kukaan heistä ei lähtisi katsomaan esitystä Veturitalleille, mutta voisivat katsoa esitystä jos se olisi nuorisotalolla, jossa he itse viettävät aikaa tai jos esitys olisi koulussa oppitunnin aikana.Tämä oli mielestämme tärkeä pointti, joka täytyisi ainakin jatkossa ottaa huomioon.




- Katre






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti